Gezond op gewicht
geen honger, wél lekker eten
Een dieet werkt niet op de lange termijn
Iedereen is wel eens op dieet geweest. Het probleem is dat je bij de meeste diëten een hoop dingen NIET MAG eten en honger hebt. Dat houdt op termijn niemand vol, je komt vaak belangrijke voedingsstoffen tekort en je maakt je stofwisseling juist trager. Daardoor wordt afvallen en vooral op gewicht blíjven erg lastig.
6 GOUDEN REGELS
1. Verminder over het algemeen het aantal calorieën dat je inneemt, maar ga zeker geen honger lijden.
Eet 3 maaltijden per dag en stop met tussendoortjes. Na 2 weken niet snoepen word de zoetbehoefte meestal automatisch minder. Kijk vooral ook naar het aandeel van eiwitten/vetten/koolhydraten in je voeding en breng dit in de juiste balans. Het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon bevat in verhouding teveel koolhydraten en te weinig eiwitten en gezonde vetten.
2. Vergroot het aantal calorieën dat je verbruikt.
Daarbij is het verstandig om niet eindeloos aan cardiotraining (zoals hardlopen) te gaan doen, dat brengt je lichaam in de stressstand waardoor je juist vet op gaat slaan! Hallo buikje. Krachttraining is veel efficiënter en minder belastend voor het lichaam. Train kort maar krachtig en ga daarnaast 2-3x per week 30-60 min op een stevig tempo (nuchter) wandelen. Stevige inspanning in de tuin of het huishouden zorgen ook voor goede vetverbranding.
3. Neem maatregelen om je spiermassa te behouden.
Als je minder eet dan je nodig hebt, moet je lichaam energie uit het lichaam zelf halen. Je wil dan dat hier vet voor wordt gebruikt en geen spiermassa. Je spiermassa heb je namelijk ook hard nodig om je vetrolletjes te verbranden.
4. Neem maatregelen om je BMR in stand te houden, of te vergroten.
Je BMR is je Base Metabolic Rate, oftewel het aantal calorieën dat je verbrand wanneer je lichaam in rust is. Wanneer je minder eet dan je nodig hebt, moet je voorkomen dat je lichaam hierop reageert door ‘in de spaarstand’ te gaan staan. Een goede manier om je BMR in stand te houden is door aan intermittend fasting te doen.
5. Leer je lichaam vet te verbranden
Als je er een voedingspatroon op na hebt gehouden met veel suikerrijke voeding dan zal je de afgelopen periode met name suiker hebben verbrand. De hormonen die hierbij een rol spelen maken vetverbranding zelfs onmogelijk. Als die situatie lang genoeg heeft geduurd, word je minder goed in het verbruiken van vet als brandstof. Hierbij geldt: “if you don’t use it, you’ll loose it!”. Je lichaam moet dus weer leren om vet te gaan gebruiken als brandstof zodat de overtollige pondjes eraf gaan.
6. Eet goede vetten
Eet vetten om vet te verbranden! Het klinkt tegenstrijdig, maar toch is het waar. Want gezonde vetten kunnen je juist helpen om gewicht te verliezen. Sommige vetten helpen om vet te verbranden en dan vooral het ongezonde buikvet. Verder helpen gezonde vetten ontstekingen te remmen en zijn ze een onmisbare bouwsteen van veel hormonen.
Tips: zet wekelijks minstens 3x (vette) vis op het menu om aan genoeg omega 3 te komen. Deze vissoorten zijn heel rijk aan omega 3: wilde zalm, sardines, ansjovis, makreel, forel, haring.
Eet dagelijks noten (walnoten, paranoten, amandelen, macadam noten)
Eet dagelijks zaden en pitten zoals hennepzaad, lijnzaad, chipzaad, lijnzaadolie (alleen koud gebruiken), zonnebloempitten, pompoenpitten
Vermijd deze vetten:
-Transvetten zoals frituurvet en gefrituurd eten, margarine/halvarine
-Plantaardige olieen zoals zonnebloemolie, koolzaadolie en maisolie
-Gehard ofwel gehydrogeneerd vet wat vaak gebruikt wordt in koekjes en bewerkte voeding
Dat waren HEEL kort door de bocht de ‘regels’. De praktische invulling hiervan is een ander verhaal en het is belangrijk dat jouw nieuwe voedingspatroon goed bij jou aansluit, zodat het geen kwestie meer is van ‘volhouden en doorzetten’ maar na enige tijd als vanzelf gaat.
Wil je een uitgebreidere versie ontvangen van deze 6 gouden regels? Stuur me een bericht via het contactformulier en ik stuur ze je graag toe!
Contact
Wil je een afspraak maken?
of heb je een vraag?
Laat het me weten! Vul het contactformulier in en ik neem z.s.m. contact met je op.
Bellen of whatsappen
(+31) 0612695193
Praktijkadres
Contact-formulier
Dit formulier vraagt om jouw naam, email adres en/of telefoonnummer zodat ik contact met je op kan nemen. Jouw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie de privacyverklaring om te zien hoe ik met jouw gegevens omga.